donderdag, mei 19, 2011

Telegraaf actiekrant

Zo'n twee jaar geleden was de hoofdredacteur van de Telegraaf, Jules Paradijs (foto rechts), te gast bij Paul en Witteman. Hij vertelde daar dat hij zijn krant meer tot een actiekrant wilde maken, een spreekbuis voor maatschappelijk ontevredenen zoals autobezitters die slachtoffer zijn van overheidsmaatregelen (benzineprijzen, rekening rijden, belastingen, te weinig asfalt etc.)
Dat de hoedanigheid van actiekrant ook betekent dat reacties die niet stroken met de politieke wensen van de telegraaf geweigerd worden gaat wel erg ver. Zo was er vandaag nogal wat commotie in de Tweede Kamer over een opmerking van Geert Wilders. Deze verweet Cohen (PvdA) namelijk dat deze Nederland de laatste 30 jaar had laten volstromen met islamitisch stemvee. Roemer (SP) vond met name die laaste twee woorden dermate beledigend dat hij geen zin had om verder naar Wilders te luisteren en verliet met zijn fractie de vergaderzaal een paar minuten lang. De Telegraaf schreef daar het volgende artikel over:

Nu stelt de Telegraaf de lezer in de gelegenheid om een reactie in te zenden en van die gelegenheid heb ik gebruik gemaakt om alle mensen die zich slachtoffer voelen van 30 jaar links beleid (en dat zijn er nogal wat onder de lezers van de telegraaf) even te vertellen wie het de afgelopen 30 jaar voor het zeggen heeft gehad in Nederland:

Nu moet zo'n reacties aan een aantal voorwaarden voldoen: geen beledigingen, niet al te veel schrijffouten, geen wartaal, on topic en geen twijfels zaaien over de intenties van de Telegraaf, In de praktijk wordt er volop gescholden, staan er vaak acht taalfouten in twee regels en zijn sommige stukjes volkomen onleesbaar door een combinatie van taal- en interpunctiefouten en gebrekkige geestvermogens van de inzender. Een reactie zoals die van mij waarin feitelijke informatie wordt gegeven zou dus wel uitermate welkom moeten zijn, zelfs wanneer op grond van die feitelijke informatie Wilders daar als een leugenaar uit naar voren zou komen:

De Telegraaf kan gerust zijn: er komt nooit meer een reactie van mij, ik laat de Telegraaf over aan de eigen parochie van de rechtse kerk. Ik heb toch zelf een mooi blog om oorlog te voeren?

Geen opmerkingen: